Αρθροσκόπηση. Από το παρόν στο μέλλον.

  • από
arthroscopy ejelijeis 930x620

 

Η αρθροσκόπηση και η εφαρμογή της στην χειρουργική, είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εξέλιξη της Ορθοπαιδικής τα τελευταία 100 χρόνια. Θα μπορούσε κάποιος να αντιπαραθέσει την αρθροπλαστική, αλλά η αρθροσκόπηση επηρεάζει όλες τις ηλικίες, έχει ελάχιστη νοσηρότητα και πόνο , όπως και άμεση αποκατάσταση, άρα υπερέχει ποιοτικά της αρθροπλαστικής.

Πότε εφευρέθηκε η αρθροσκόπηση;

Τα πρωτεία ανήκουν στον Philip Bozzini ο οποίος το 1806 παρακαλώ, έφτιαξε το 1ο ενδοσκόπιο, για τις πρώτες ενδοσκοπήσεις. Όταν το παρουσίασε για 1η φορά σε συναδέλφους του στη Βιέννη , τον κατηγόρησαν για <περίεργο>. Αυτά έχει ο φθόνος, ακόμη και στην επιστήμη.

bozzini 300x219

O Bozzini με το ενδοσκόπιό του.

 

Η μεγάλη εξέλιξη όμως, ήρθε το 1879 από τον Tomas Edison , ο οποίος τοποθέτησε λυχνία στο ενδοσκόπιο-αρθροσκόπιο.

Η 1η πτωματική αρθροσκόπηση έγινε από τον  Kenji Takagi και τον Eugene Bircher το 1918 στο Τόκιο.

Το 1919 ο Eugene Bircher έκανε τη 1η αρθροσκόπηση σε ασθενή στην Ελβετία.

Μεγάλη εξέλιξη έγινε το 1957 από τον Masaki Watanabe , ο οποίος εξέδωσε ένα <ΑΤΛΑΝΤΑ> που περιείχε όλες τις τεχνολογικές γνώσεις , ώστε να αρχίσει σωστά η καμπύλη εκμάθησης από τους Ορθοπαιδικούς.

Σήμερα, η αρθροσκόπηση, στο γόνατο και στον ώμο καλύπει το 98% των περιπτώσεων από όλες τις αρθρώσεις. Υπάρχουν βλάβες που περνούσαν αδιάγνωστες, πχ η βλάβη SLAP , που ταυτοποιήθηκε το 1990 από τον SNYDER. Καταλάβαμε διάφορες ανατομικές παραλλαγές που μας ήταν άγνωστες, πχ το Buford complex ή την άγκυρα του δικεφάλου.

Πώς μαθαίνει κάποιος χειρουργός την αρθροσκόπηση του ώμου;

Η καμπύλη εκμάθησης της αρθροσκόπησης από τους χειρουργούς , ενώ για το γόνατο είναι σχετικά απλή, στον ώμο απαιτεί αρκετή εκπαίδευση. Ενα πρόπλασμα , το  ALEX model , βοήθησε πολύ στη καμπύλη εκμάθησης. Συνέδρια, διαλέξεις, βίντεο 3D , live surgeries, tapes.,  tips published on web, και η πρακτική σε πτωματικά παρασκευάσματα, βοηθούν πολύ ώστε να εμπεδωθεί το αντικείμενο της αρθροσκόπησης του ώμου. Επίσης, η παρακολούθηση των χειρουργείων σε αρθροσκοπικό κέντρο βοηθάει πολύ.

 

alex model

Το ALEX model

 

Ποιό είναι το μέλλον στη αρθροσκόπηση του ώμου;

Το μέλλον φαίνεται να βασίζεται τόσο στη τεχνολογία, όσο και στη βιολογική επούλωση. Η μηχανική των ιστών, <εμβιομηχανική> , εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και θα μας δώσει λύσεις σε προβλήματα μηχανικής αντοχής που έχουμε. Οι εμβιομηχανικές μελέτες που γίνονται σε τένοντες και μύες, εφαρμόζονται ήδη πάνω στα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούμε. Η παραπέρα εξέλιξη αυτών, θα λύνει όλο και περισσότερα προβλήματα στην αρθροσκοπική πράξη.

Πού μπορεί να φθάσει η τεχνολογία; Μπορούμε αρθροσκόπηση στο ιατρείο;

H τεχνολογία των οπτικών ινών βοήθησε ώστε να έχουμε πλέον οπτική κάμερα σε μέγεθος βελόνας 18, δηλαδή η εξωτερική διάμετρος της κάμερας είναι 1,270 χιλιοστά. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εκτελούμε διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο χωρίς τομές.

Τέτοιο αρθροσκόπιο είναι το INNERVIEW της ARTHROTEK

innervue arthrotek 167x300

 

Το διαγνωστικό αρθροσκόπιο βελόνας ιατρείου της ARTHROTEK

 

Το απώτερο μέλλον στην αρθροσκόπηση.

Αν και φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στη πράξη κοντεύει να πάρει σάρκα και οστά. Η υπηρεσία της νανο-τεχνολογίας στην αρθροσκόπηση. Nanobots (μικροσκοπικά ρομπότ) εγχέονται μέσω βελόνης και καθοδηγούνται στο όργανο στόχο (Δείτε το αναλυτικά στο άρθρο< Η νανοτεχνολογία στην αρθροσκόπηση>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *