Share This:

Εξάρθρημα του ώμου

Το εξάρθρημα του ώμου

Το εξάρθρημα του ώμου ουσιαστικά υποδηλώνει τη μετατόπιση της κεφαλής του βραχιονίου έξω από τη γλήνη της ωμοπλάτης

Πώς συμβαίνει το εξάρθρημα του ώμου ;

Σε ατύχημα ή σε αθλητική δραστηριότητα είναι το πιο συνηθισμένο στη πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά μπορεί να συμβεί σε επιληπτικούς ασθενείς στη διάρκεια μιάς κρίσης, ή ακόμα και μετά από ηλεκτροπληξία.

Κλινική Εξέταση

Ο εξετάζων ιατρός φέρνει το μέλος σταδιακά σε απαγωγή και έξω στροφή εξασκώντας πίεση προς τα εμπρός. Ο άρρωστος θα αντιδράσει σ ένα σημείο απότομα, δηλώνοντας το επαπειλούμενο εξάρθρημα

Tί συμβαίνει σε εξαρθρήματα που υποτροπιάζουν και τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά; 

Η συνηθέστερη βλάβη μετά από ένα εξάρθρημα είναι η βλάβη Bankart (ρήξη και αποκόλληση του επιχειλίου χόνδρου) και η βλάβη HillSachs (φθορά και απώλεια οστέινου τμήματος από τη κεφαλή του βραχιονίου) . Στο επόμενο εξάρθρημα οι βλάβες γίνονται πιο έντονες, με μεγαλύτερη οστική απώλεια τόσο από την πλευρά ωμογλήνη όσο και από τη κεφαλή του βραχιονίου. Σ αυτές επιπροστίθεται και η χαλάρωση των συνδέσμων με κάθε ένα νέο εξάρθρημα. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των τραυματισμών της αστάθειας με το χαρακτηριστικό στοιχείο, ο ασθενής να περιγράφει ότι, ο ώμος εύκολα πλέον <βγαίνει> αλλά και εύκολα <μπαίνει> στη θέση του. Προληπτικά, από τη στιγμή που είναι αντιληπτό πλέον το apprehension test θα πρέπει να γίνεται η αρθροσκοπική αποκάσταση των βλαβών, με τη προυπόθεση ότι, οι οστικές βλάβες δεν είναι μεγάλες, δηλαδή να έχουν φθάσει στο σημείο που να μην αποκαθίστανται .Σ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εφαρμόζουμε και οστικό μόσχευμα.

Ποιός είναι ο ρόλος της αρθροσκόπησης στην χρόνια αστάθεια του ώμου;

Η αρθροσκόπηση είναι χειρουργική τεχνική. (Δείτε την ενότητα αρθροσκόπηση) Μέσω αυτής, μπορούν να διορθωθούν σχεδόν όλες οι βλάβες που έχουν συμβεί από εξάρθρημα του ώμου. Και λέμε σχεδόν όλες, γιατί στις περιπτώσεις με μεγάλες οστικές βλάβες επιβάλλεται τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων .

Πώς γίνεται η αρθροσκοπική τεχνική;

Μετά τη διαγνωστική αρθροσκόπηση , χρησιμοποιούμε άγκυρες (sutureanchors) οι οποίες είναι μεταλλικά ή απορροφήσιμα αγκύρια που τοποθετούνται στην ωμογλήνη. Από αυτές διολισθαίνουν ράμματα, τα οποία με εργαλεία (suturepass) θα περαστούν μέσα από τους ραγέντες ιστούς και θα επανακαθηλωθούν πάνω στην ωμογλήνη. Η σταθεροποίηση γίνεται με τη χρήση κόμπου που ολισθαίνει.

arthoskopisi arthoskopisi 1
H ανατομία της άρθρωσης, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης. Με πράσινο χρώμα, βλέπετε τις κάνουλες (cannulae) μέσω των οποίων γίνεται η διεκβολή των εργαλείων για την ολοκλήρωση της αρθροσκοπικής τεχνικής.
arthoskopisis arthoskopisis
Μετά τη ταυτοποίηση της βλάβης, ακολουθεί η διαδικασία τρυπανισμού της γλήνης, ώστε να γίνει η εμφύτευση των αγκυρών που φέρουν τα ράμματα
Arthoskopisi-omou arthroskophsh
Μεταλλική και απορροφήσιμες άγκυρες
Arthoskopisi-omou arthoskophsi
Εργαλεία για τη διεκβολή των ραμμάτων στους ιστούς
arthroskophshs arthroskophshs
Η διεκβολή του ράμματος από τους ιστούς με τα παραπάνω εργαλεία
Arthoskopisi-omou arthoskopisis sport
Αφού γίνει η διεκβολή των ραμμάτων στους ιστούς, γίνεται καθήλωση με ολισθαίνοντες κόμπους.
arthoskopisi-surgery arthoskopisi surgery
Ο σχηματισμός και η ολίσθηση του κόμπου
artho skopisi artho skopisi
Τελικό αποτέλεσμα, μετά την εμφύτευση 2 αγκυρών και τη σταθεροποίηση με 2 κόμπους
Τί συνιστάται μετεγχειρητικά; 

Το χειρουργημένο μέλος <ξεκουράζεται> σε ένα νάρθηκα και προδευτικά αρχίζει η κινητοποίηση από τη 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Πώς γίνεται η μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά από σταθεροποίηση της αστάθειας του ώμου αρθροσκοπικά;
Σε γενικές γραμμές, άμεση έναρξη κινητοποίησης του αγκώνα και της πηχεοκαρπικής, (pendulum) στη γληνοβραχιόνιο και επιταχυνόμενο πρόγραμμα σε περιπτώσεις όπου η σταθεροποίηση δεν επηρεάζεται από τη κίνηση της γληνοβραχιονίου . Σε κάθε περίπτωση όμως, το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι εξατομικευμένο. Υπάρχει στη διάθεση των ασθενών ένα απλό σετ από 3 λάστιχα και μία πτυσσόμενη ράβδο. Χρησιμοποιώντας αυτά, ο ασθενής μπορεί να αποφύγει ακόμα και τη φυσικοθεραπεία, εκτελώντας τις ασκήσεις κινησιοθεραπείας μόνος του.

Συχνές Ερωτήσεις

Σε περιπτώσεις όπου έχει γίνει ήδη και 2ο εξάρθρημα η ένδειξη για χειρουργείο είναι απόλυτη.  Επίσης σε αθλητές καριέρας , ισχύει το ίδιο από το 1ο εξάρθρημα.

Καθόλου, γίνεται εξιτήριο αυθημερόν

Καθόλου, διότι χρησιμοποιώντας αντλία πόνου,  μέσω ενός περιοχικού block, σας παρέχουμε συνεχή αναλγησία.

Σχετικές πληροφορίες
ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΩΜΟΥ/ΓΟΝΑΤΟΣ
Κεντρο Αρθροσκοπησης & Χειρουργικης
SPORTSURGERY

Εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων ώμου / γόνατος και επεμβάσεων προσθετικής ανακατασκευής / αρθροπλαστικής.

FOLLOW US