Share This:

Σύνδρομο Επιγονατιδομηριαίου Πόνου

Τί είναι το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου

Αυτό το σύνδρομο προσβάλλει συχνότερα τους δρομείς και τους αθλητές που συμμετέχουν σε δραστηριότητες με άλματα. Το βλέπουμε επίσης, σε αθλητές υψηλού επιπέδου μετά από εκτεταμένης διάρκειας καταπονήσεις. Επίσης, είναι συχνό σε επαγγέλματα με ορθοστασία ή συχνό γονάτισμα.

Αίτια

Τα αίτια του συνδρόμου μπορεί να είναι ο κακός άξονας στο γόνατο, η μυϊκή αδυναμία, η συνδεσμική ανισορροπία των έσω-έξω καθεκτικών, και η υπέρχρηση.

Άλλες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για τον επιγονατιδομηριαίο πόνο είναι: χονδροπάθεια επιγονατίδας, πρόσθιος πόνος στο γόνατο, γόνατο του δρομέα.
Διαφορετικές κλινικές οντότητες που προκαλούν πόνο γύρω από την επιγονατίδα περιλαμβάνουν:
Υπο-επιγονατιδική τενοντίτιδα: αυτή είναι γνωστή ως «γόνατο αλτών» και επηρεάζει τον τένοντα, ακριβώς στον κάτω πόλο της επιγονατίδας.
Χονδρομαλάκυνση Επιγονατίδας: Αυτή επηρεάζει την υφή του χόνδρου στη επαφή της επιγονατίδας με το μηριαίο οστούν και αρχίζει με το οίδημα αυτού.

Arthoskopisi-omou xondro
Χονδρομαλάκυνση

Το σύνδρομο της υμενικής πτυχής : Αυτό συμβαίνει όταν, ένα τμήμα του υμένα υπερτρέφεται σαν μία χορδή και προβάλλει κατά τη κίνηση μέσα στην άρθρωση του γόνατος, αναπτύσσοντας τριβή, πόνο και αίσθηση κλικ τοπικά.

Arthoskopisi-omou syndromo
Το σύνδρομο της υμενικής πτυχής

Συμπτώματα 

Το κύριο κλινικό εύρημα είναι η εμφάνιση πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Υπάρχει επιδείνωση του πόνου μετά από παρατεταμένο κάθισμα με τα γόνατα λυγισμένα. Ο πόνος αυτός μπορεί να υποχωρήσει σε όρθια θέση μετά από βάδιση. Μπορεί επίσης να υπάρχει συλλογή υγρού στην άρθρωση και κριγμός.

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό και στα κλινικά ευρήματα. Οι ακτινογραφίες και το MRI χρειάζονται για να αναδείξουν την χόνδρινη βλάβη της επιγονατίδας καθώς επίσης και τους αιτιολογικούς παράγοντες σε περίπτωση μη φυσιολογικής κίνησης της επιγονατίδας πάνω στους μηριαίους κονδύλους.

Θεραπεία Συντηρητική

Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά με τη κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση από το θεράποντα ιατρό όλων των παραγόντων, οι οποίοι δημιουργούν το σύνδρομο. Πολύ βασική είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθάει τη πάσχουσα περιοχή να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς. Οι δραστηριότητες εκείνες που φορτίζουν την άρθρωση πρέπει να αποφεύγονται για το διάστημα που διαρκεί η θεραπεία ( ορθοστασία, βαθύ κάθισμα , τρέξιμο, άλματα, ανεβοκατέβασμα σε σκάλα ).

Ο πόνος δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητος, γιατί είναι η ειδοποίηση του οργανισμού έναντι της επικείμενης βλάβης. Αγνοώντας τον πόνο και τα συμπτώματα και συνεχίζοντας την πλήρη δραστηριότητα η βλάβη γίνεται χρόνια και επιδεινώνεται. Πολύ βασικό κομμάτι της θεραπευτικής αποκατάστασης είναι η παγοθεραπεία και οι ισομετρικές ασκήσεις του έσω πλατέος σε 0-30 μοίρες .

Χειρουργική

Η χειρουργική θεραπεία εστιάζεται στο αίτιο. Πρωτεύοντα ρόλο παίζει η αρθροσκόπηση. Μέσω αυτής γίνονται αρκετές διορθωτικές πράξεις όπως, ο καθαρισμός του χόνδρου, η διατομή των έξω καθεκτικών συνδέσμων ή η συρρίκνωση των έσω καθεκτικών της επιγονατίδας, η συνδεσμοπλαστική των καθεκτικών κά.

ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΩΜΟΥ/ΓΟΝΑΤΟΣ
Κεντρο Αρθροσκοπησης & Χειρουργικης
SPORTSURGERY

Εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων ώμου / γόνατος και επεμβάσεων προσθετικής ανακατασκευής / αρθροπλαστικής.

FOLLOW US