Share This:

Κότσι

Τί είναι το κότσι;

To «κότσι» είναι μια παραμόρφωση στη βάση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Η αιτία δεν είναι σαφής σε πολλές περιπτώσεις. Η παραμόρφωση μπορεί να προκαλέσει τριβή ανάμεσα στο πόδι και στο παπούτσι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πόνο. Τα καλά υποδήματα είναι συχνά το μόνο που χρειάζεται για να ανακουφιστεί ο άρρωστος από τα συμπτώματα. Μια εγχείρηση μπορεί επίσης να διορθώσει την παραμόρφωση, σαν τελική επιλογή, αν τα υποδήματα δεν ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Το κότσι δημιουργείται όταν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας είναι υπό γωνία προς το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού. Αυτό προκαλεί μια πρόσκρουση με το παπούτσι, στην εσωτερική πλευρά στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Επιπλέον, υπάρχει συχνά πάχυνση του δέρματος και των ιστών δίπλα στη προσβεβλημένη άρθρωση. Η πάχυνση του δέρματος και των ιστών μπορεί να γίνει φλεγμονή, και να είναι επώδυνη. Μερικές φορές λόγω της τριβής, οι ασθενείς παρατηρούν τοπικά διόγκωση με υγρό που κλυδάζει ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Οίδημα στη βάση της 1ης φάλαγγας. Προσέξτε ότι το 1ο δάκτυλο έρχεται ήδη σε επαφή με το 2ο. oidima
Οίδημα στη βάση της 1ης φάλαγγας. Προσέξτε ότι το 1ο δάκτυλο έρχεται ήδη σε επαφή με το 2ο.

Τί προκαλεί το κότσι;

Η βασική αιτία είναι η παραμόρφωση της άρθρωσης, στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Η παραμόρφωση ονομάζεται hallux valgus. Σε αυτή την παραμόρφωση η άρθρωση αναπτύσσει μια εξέχουσα πλάγια γωνία. Λόγω αυτής της παραμόρφωσης, το μεγάλο δάκτυλο ωθείται προς τα μικρότερα δάχτυλα.

Είναι ορατή η μεγαλύτερη γωνία (κόκκινη) ανάμεσα στο 1ο και 2ο μετατάρσιο σε HalluxValgus απ ότι η μπλέ χρώματος, σε φυσιολογικό πόδι. angle
Είναι ορατή η μεγαλύτερη γωνία (κόκκινη) ανάμεσα στο 1ο και 2ο μετατάρσιο σε HalluxValgus απ ότι η μπλέ χρώματος, σε φυσιολογικό πόδι.

Το δέρμα πάνω από την γωνιακή παραμόρφωση της άρθρωσης, τρίβεται στο εσωτερικό των υποδημάτων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πάχυνση του δέρματος και των υπερκείμενων ιστών δίπλα στην πληγείσα περιοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σαφές γιατί αναπτύσσεται αυτή η παραμόρφωση. Μπορεί να υπάρχει κάποια γενετική (κληρονομική) προδιάθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδέεται με ένα άλλο πρόβλημα, όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία, φορώντας ένα στενό παπούτσι, το πρόβλημα γίνεται χειρότερο. Φορώντας στενά παπούτσια, η ασθενής προσθέτει επιπλέον πίεση στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και προκαλεί επιπρόσθετη τριβή στο υπερκείμενο δέρμα.

Τί συμπτώματα και προβλήματα προκαλούνται από τα κότσια;

Πόνος. Μπορεί να έχετε δυσκολία στο περπάτημα, λόγω του πόνου.
Φλεγμονή και οίδημα στη βάση του δακτύλου. Μερικές φορές μπορεί να μολυνθεί.
Η παραμόρφωση μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη ώστε, να είναι δύσκολο να βρει η ασθενής τα κατάλληλα παπούτσια.

Μεγάλη παραμόρφωση paramorfosi
Μεγάλη παραμόρφωση

Μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμη αρθρίτιδα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.
Το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να επίσης να παραμορφωθεί και να «καβαλήσει» το πρώτο. (crossover deformity)

Το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να παραμορφωθεί και να «καβαλήσει» το πρώτο. (crossoverdeformity) megali paramorfosi
Το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να παραμορφωθεί και να «καβαλήσει» το πρώτο. (crossoverdeformity)

Ποιά είναι η θεραπεία για το κότσι;

Γενικές οδηγίες
Να φοράτε παπούτσια, που ταιριάζουν καλά και είναι κατάλληλα για τα δικά σας πόδια.
Μην φοράτε ψηλοτάκουνα, μυτερά ή στενά παπούτσια.
Τα παπούτσια με κορδόνια ή λουριά είναι καλύτερα, δεδομένου ότι έτσι, μπορούν να προσαρμοστούν στο πλάτος του ποδιού σας.

Η επένδυση για τους κάλους μπορεί να βοηθήσει, όπως μπορεί να βοηθήσουν και οι παγοκύστεις.
Ορθωτικά βοηθήματα, που βοηθούν να ισιώσει το δάχτυλο του ποδιού ακόμα και περιστασιακά συνιστώνται, αν και μακροπρόθεσμα αποτυγχάνουν σαν μονο- θεραπεία.

Ορθωτικό βοήθημα για διόρθωση στο κότσι. voithima
Ορθωτικό βοήθημα για διόρθωση στο κότσι.

Φάρμακα

Τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη θα πρέπει να έχουν μία παροδική και μόνο χρήση.

Χειρουργική

Ο στόχος της εγχείρησης είναι να αποκαταστήσει την εμβιομηχανική του ποδιού με τα καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα για τον άρρωστο.
Δεν γίνεται για να βελτιώσει την εμφάνιση και την αισθητική, αν και αρκετοί ασθενείς έρχονται πρόθυμοι γι αυτό και μόνο.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χειρουργικής επέμβασης οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία στο κότσι.
Αυτές κυμαίνονται, από τις απλές και αναίμακτες εγχειρήσεις, μέχρι τις πλέον σύνθετες, όπου πρέπει να γίνουν πολλαπλές οστεοτομίες και τενοτομές ή και τενοντομεταφορές για να επιτευχθεί το σωστό και επιθυμητό αποτέλεσμα.
Είναι πολύ σημαντικό να έχει υπόψη του ο ασθενής, τι έχει στο πόδι του, πόσο σοβαρό είναι, τι μπορεί να γίνει χειρουργικά για τη περίπτωσή του, και ποιο θα είναι το τελικό αναμενόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα.
Δυστυχώς, οι αναίμακτες τεχνικές διαφημίζονται πολύ, οι ασθενείς προστρέχουν για να έχουν τη minimum χειρουργική τομή, χωρίς να γνωρίζουν αν πράγματι αυτή έχει ένδειξη για τη δική τους περίπτωση.

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. H νέα μέθοδος

Με τη μέθοδο αυτή:
η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και είναι ανώδυνη, διενεργείται με τοπική αναισθησία, δεν χρησιμοποιείται ίσχαιμος επίδεσμος, δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές ουλές, ενώ η μετεγχειρητική περίοδος είναι μικρή και ανώδυνη

Ο ασθενής δεν μένει στο νοσοκομείο και επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του. Τεχνικά, χρησιμοποιείται ένα μικρό εργαλείο, το οποίο δουλεύει «κλειστά», δηλαδή χωρίς να βλέπει ο γιατρός, ενώ υποβοηθητικά χρησιμοποιείται ένα ακτινολογικό μηχάνημα, για να γίνεται με ακρίβεια ο βαθμός της διόρθωσης.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μέθοδος είναι απλή, θεαματική, με πολύ καλά αποτελέσματα έχει όμως περιορισμένες ενδείξεις ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε μίας περίπτωσης. Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι, ο θεράπων ιατρός οφείλει να κάνει σωστή επιλογή της τεχνικής που θα εφαρμόσει και όχι να εφαρμόσει τη τεχνική που πιθανόν να ζητήσει ο άρρωστος, δελεαζόμενος από τα πλεονεκτήματα της αναίμακτης τεχνικής. Αυτό αποτελεί και βασικό κανόνα στη χειρουργική πράξη.

ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΩΜΟΥ/ΓΟΝΑΤΟΣ
Κεντρο Αρθροσκοπησης & Χειρουργικης
SPORTSURGERY

Εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων ώμου / γόνατος και επεμβάσεων προσθετικής ανακατασκευής / αρθροπλαστικής.

FOLLOW US