Share This:

Ρήξη μηνίσκου του γόνατος

Η ρήξη μηνίσκου του γόνατος

Μία πολύ συνηθισμένη βλάβη του γόνατος είναι η ρήξη του μηνίσκου. Οσοι δραστηριοποιούνται σε sports επαφής όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ αλλά και pivoting sports όπως το tennis, είναι σε μεγαλύτερη επικινδυνότητα.

Η ανατομία του μηνίσκου

Το μηριαίο η κνήμη και η επιγονατίδα είναι τα 3 οστά που απαρτίζουν το γόνατο. Οι μηνίσκοι αποτελούνται από 2 ελαστομερή τεμάχια κολλαγόνου πολύ πυκνής υφής, που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα οστά του μηρού και της κνήμες. Σχηματικά, έχουν τη μορφή «φέτας μανταρινιού», που προσαρμόζεται στην υπόκοιλη επιφάνεια της κνήμης και στην υπόκυρτη επιφάνεια των μηριαίων κονδύλων. Παράλληλα λόγω της ελαστικότητάς τους, προσδίδουν μία απορροφητικότητα των φορτίων που εφαρμόζονται στο γόνατο.

Πώς συμβαίνει η ρήξη του μηνίσκου?

Ο συνηθισμένος μηχανισμός, είναι η κάμψη σε συνδυασμό με τη στροφή ενώ το πόδι είναι καθηλωμένο στο έδαφος. Αλλά και η απλή αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο σε κάμψη μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη. Στον αντίποδα, οι εκφυλιστικές ρήξεις που συμβαίνουν σε μεγαλύτερους, δεν απαιτούν βία και μπορούν να συμβούν ακόμα και με ένα βαθύ κάθισμα.

Τα είδη της ρήξης του μηνίσκου

Οι ρήξεις διακρίνονται σε: επιμήκεις, οριζόντιες, τύπου ράμφους παπαγάλου ‘parrot beak’, flap tears, ρήξεις δίκην λαβής κάδου’ bucket handle’ και σύνθετες.

Συμπτώματα

Τη στιγμή της ρήξης, ο αθλητής νοιώθει ένα αίσθημα αναπήδησης μέσα το γόνατο (pop) το οποίο μάλιστα περιγράφει εμφατικά. Στη συνέχεια αναπτύσσεται οίδημα, το οποίο επικεντρώνεται πάνω από την επιγονατίδα . Σταδιακά το γόνατο παρουσιάζει τη κλασσική κλινική εικόνα, αφού αρχίσει το οίδημα να υποχωρεί. Τοπικά υπάρχει πόνος στο μεσάρθριο διάστημα στη ψηλάφηση, ευαισθησία στη δοκιμασία απαγωγής της κνήμης, και υπάρχει το σημείο της αναπήδησης του μηνίσκου (ειδικότερα σε ρήξεις τύπου parrot beak & bucket handle), η κλασσική δοκιμασία McMurray αποβαίνει (+).

mccurray mccurray
Δοκιμασία McMurray

Διαγνωστικές απεικονιστικές μέθοδοι

Ακτινογραφίες
Δεν βοηθούν στη διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου, βοηθούν όμως στο να αποκλείσουμε τυχόν άλλη συνοδό οστική βλάβη.

Μαγνητική Τομογραφία

Ενδείκνυται σε όλες τις ενδοαρθρικές βλάβες του γόνατος. Γίνεται όμως υπέρχρηση στον έλεγχο με Μαγνητική Τομογραφία εξοβελίζεται διαρκώς η παραδοσιακή κλινική εξέταση και το ιστορικό του αρρώστου που παραμένει η πλέον αξιόπιστη πληροφορία για τον θεράποντα κλινικό ιατρό.

Ρήξη μηνίσκου σε MRI miniskou rixi
Ρήξη μηνίσκου σε MRI
Θεραπεία

Εξαρτάται από το είδος της ρήξης του μηνίσκου αλλά και σε ποιο τμήμα αυτού έχει συμβεί. (τοπογραφικά). Το έξω 1/3 του μηνίσκου έχει καλή αιμάτωση άρα θα πρέπει να αναμένεται καλή επούλωση σε ρήξεις σε αυτό το τμήμα, σε αντίθεση με τα έσω 2/3 που δεν έχουν καλή αγγείωση με συνέπεια πτωχή πρόγνωση για επούλωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις όπως οι τελευταίες, θα πρέπει να ομαλοποιείται το χείλος του μηνίσκου αρθροσκοπικά

Η αγγείωση του μηνίσκου αφορά το έξω τριτημόριο αυτού, γεγονός που καθορίζει και την επούλωση aggeiosi
Η αγγείωση του μηνίσκου αφορά το έξω τριτημόριο αυτού, γεγονός που καθορίζει και την επούλωση

Ανεξάρτητα πάντως από το είδος και τη θέση της ρήξης, η ηλικία, η δραστηριότητα και οι απαιτήσεις του ασθενούς παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση για το είδος της θεραπείας.

Μη χειρουργική θεραπεία

Μικρές ρήξεις, χωρίς εικόνα εμπλοκής του γόνατος, μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργείο. To RICE είναι ένα πρωτόκολλο από τα αρχικά… REST:ανάπαυση, ICE: παγοθεραπεία, COMPRESSION: συμπίεση – επίδεση του μέλους που μπορεί να εμποδίσει το οίδημα, ELEVATION :ανύψωση του σκέλους για την υποχώρηση του οιδήματος που μπορεί να βοηθήσει για την άμεση αντιμετώπιση. Επιπρόσθετα, η φυσικοθεραπεία και τα NSAID έχουν επίσης το ρόλο τους.

Χειρουργική θεραπεία

H αρθροσκόπηση αυτή τη στιγμή, είναι η επέμβαση επιλογής . Απαιτεί χειρουργό με εμπειρία, ιδιαίτερα δε, αν χρειαστεί συρραφή μηνίσκου, ή αν έχουμε και άλλες συνοδές βλάβες να αντιμετωπίσουμε.

Ομαλοποίηση της ρήξης omalopioisi
Ομαλοποίηση της ρήξης
Συχνές Ερωτήσεις

Στις περιπτώσεις όπου η ρήξη είναι σε ζώνη με κακή αγγείωση σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενα <κλικ> του γόνατος που περιγράφει ο ασθενής.

Καθόλου, γίνεται εξιτήριο αυθημερόν

Καθόλου, διότι χρησιμοποιώντας αντλία πόνου,  μέσω ενός περιοχικού block, σας παρέχουμε συνεχή αναλγησία.

Σχετικές πληροφορίες
ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΩΜΟΥ/ΓΟΝΑΤΟΣ
Κεντρο Αρθροσκοπησης & Χειρουργικης
SPORTSURGERY

Εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων ώμου / γόνατος και επεμβάσεων προσθετικής ανακατασκευής / αρθροπλαστικής.

FOLLOW US