Share This:

Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

Τί είναι το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

Το Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής των στροφέων του ώμου, συμβαίνει όταν υπάρχει παγίδευση-συμπίεση του τένοντα του υπερακανθίου, ανάμεσα από τη κεφαλή του βραχιονίου και το ακρώμιο.

Παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο αυτό, είναι η δραστηριότητα του άνω άκρου πάνω από το επίπεδο του ώμου,  Πχ, βόλευ, κολύμβηση, τένις, κλπ.

Ο πόνος είναι επίμονος και επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι κινήσεις του άκρου πίσω από τη πλάτη ή πάνω από το κεφάλι σε συνδυασμό με έσω στροφή μπορούν να προκαλέσουν πόνο.

Συμπίεση simpiesi
Συμπίεση

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Η δυσκολία να φθάσει το χέρι πίσω από τη πλάτη, είναι τα τυπικό σύμπτωμα του συνδρόμου πρόσκρουσης. Η κίνηση της απαγωγής του ώμου από τις 70°- 120° είναι επώδυνη. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση, πάνω από το ύψος της κεφαλής, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μια ρήξη του τενόντιου πετάλου. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί σημαντική αδυναμία και μπορεί να υπάρχει κλινική αδυναμία για το άτομο να ανυψώσει το χέρι του.

Το επώδυνο τόξο απαγωγής omos epodino
Το επώδυνο τόξο απαγωγής

Διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου αρχίζει με ένα ιατρικό ιστορικό και τη κλινική εξέταση από το γιατρό σας. Σε ακτινογραφία μπορεί να φαίνεται ένα οστεόφυτο στο πρόσθιο τμήμα του ακρωμίου. Σε επίμονη συμπτωματολογία ή σε σημαντική αδυναμία, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένα υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία, για περαιτέρω διερεύνηση.

Οστεόφυτο osteofito
Οστεόφυτο

Πώς θεραπεύεται;

Τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα έχουν θέση αρχικά σαν 1η αντιμετώπιση.

Επίσης:
Αποφύγετε δραστηριότητες όπου, ο αγκώνας θα κινηθεί πάνω από το επίπεδο των ώμων.
Ο φυσιοθεραπευτής θα σας δείξει το κατάλληλο ασκησιολόγιο για την ενίσχυση τόσο των αυτόχθονων μυών του ώμου, όσο και του τενόντιου στροφικού πετάλου, ώστε να γίνει τοπικά εμβιομηχανική ενίσχυση.

Ασκήσεις askiseis
Ασκήσεις

Μια ένεση στεροειδών στον υπακρωμικό χώρο είναι μια εναλλακτική θεραπεία.

Ένεση κορτιζόνης enesi kortizonis
Ένεση κορτιζόνης

Στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν σύνδρομο πρόσκρουσης έχει επιτυχία η φαρμακευτική αγωγή, με ασκησιολόγιο διάτασης (stretching), με την ταυτόχρονη ενίσχυση του στροφικού πετάλου και αποφυγή των επαναλαμβανόμενων κινήσεων πάνω από το ύψος της κεφαλής, έως ότου η κατάσταση ηρεμήσει.

Arthoskopisi-omou enisxisi petalou
Eνίσχυση του στροφικού πετάλου

Χειρουργική θεραπεία

Η στένωση του χώρου κάτω από το ακρώμιο μπορεί να προκαλέσει φθορά και να ερεθίζει τους τένοντες που καθηλώνουν τον βραχίονα μέσα στη γλήνη. Σαν αποτέλεσμα της τριβής, ο τένοντας φλεγμαίνει προκαλώντας πόνο, ακόμη και όταν δεν κινείται, και συχνά περιορίζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ώμου. Εάν τα παραπάνω δεν επιφέρουν την επιθυμητή βελτίωση, εκτελείται μια χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης του υπακρωμιακού χώρου (ακρωμιοπλαστική).

Η επέμβαση

Η επέμβαση συνήθως γίνεται αρθροσκοπικά, υπό περιοχική αναισθησία και / ή γενική αναισθησία. Το πρόσθιο τμήμα του ακρωμίου που προκαλεί την συμπίεση λειαίνεται, με τη βοήθεια ενός μικρού κοπτικού εργαλείου, <γλύφανο> αφήνοντας μια λεία επιφάνεια.

Aκρωμιοπλαστική akromioplastiki
Aκρωμιοπλαστική
Αποκατάσταση 

Το ασκησιολόγιο αρχίζει αμέσως μετά την επέμβαση, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, αυξάνοντας σταδιακά το εύρος κίνησης. Από τη 3η-4η μετεγχειρητική εβδομάδα, επανέρχεται η πλήρης κινητικότητα της άρθρωσης. Εάν δεν υπάρχει ταυτόχρονα συρραφή του τένοντα σε τυχόν ρήξη, το άκρο κινητοποιείται ελεύθερα.

Συχνές Ερωτήσεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις ναι, όταν υπάρχει στένωση στον υπακρωμιακό χώρο , λόγω της υπάρχουσας ανατομικής μορφολογίας.

Καθόλου, γίνεται εξιτήριο αυθημερόν

Καθόλου, διότι χρησιμοποιώντας αντλία πόνου,  μέσω ενός περιοχικού block, σας παρέχουμε συνεχή αναλγησία.

ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΩΜΟΥ/ΓΟΝΑΤΟΣ
Κεντρο Αρθροσκοπησης & Χειρουργικης
SPORTSURGERY

Εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων ώμου / γόνατος και επεμβάσεων προσθετικής ανακατασκευής / αρθροπλαστικής.

FOLLOW US