Share This:

Παγωμένος ώμος

Τί είναι ο παγωμένος ώμος ;

Η άρθρωση του ώμου περιβάλλεται από ένα ισχυρό τμήμα συνδετικού ιστού, που ονομάζεται θύλακος.

Ο παγωμένος ώμος είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της φλεγμονής (πόνος και πρήξιμο) γύρω από την άρθρωση του ώμου σας και συγκεκριμένα στον θύλακο. Είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί ηλικίες 40- 60 ετών. Είναι επίσης πιο συχνό στις γυναίκες από τους άνδρες.

Πώς αναπτύσσεται το σύνδρομο;

Υπάρχουν τρία στάδια:

  • Στάδιο Δυσκαμψίας. Σε αυτό το στάδιο, καθώς ο πόνος χειροτερεύει, σιγά σιγά χάνετε κίνηση από τον ώμο σας. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από έξι εβδομάδες έως εννέα μήνες.
  • Στάδιο Σύγκαμψης. Ο πόνος μπορεί να έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, αλλά ο ώμος σας θα παραμείνει δύσκαμπτος. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών.
  • Στάδιο Επαναφοράς. Κατά τη διάρκεια αυτού του τελικού σταδίου του συνδρόμου, θα αρχίσετε να αποκτάτε κίνηση στον ώμο σας. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου περιλαμβάνουν: βύθιο πόνο διαφορετικής κάθε φορά εντάσεως στον πληγέντα ώμο σας, ακαμψία γύρω από την άρθρωση και περιορισμένο εύρος κίνησης. Η ακαμψία μπορεί να προκαλέσει δυσκολία για να κάνετε τις καθημερινές εργασίες, όπως είναι η οδήγηση, το ντύσιμο ή η αυτοεξυπηρέτηση. Ο πόνος συνήθως έρχεται σταδιακά και συχνά είναι χειρότερος όταν προσπαθείτε να κινείτε την άρθρωση του ώμου σας. Μπορεί επίσης να είναι χειρότερα τη νύχτα. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν και από άλλα νοσήματα εκτός από παγωμένο ώμο.

Αίτια του παγωμένου ώμου

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο αναπτύσσεται παγωμένος ώμος δεν είναι γνωστός επί του παρόντος. Πιστεύεται ότι προκαλείται από φλεγμονή του θυλάκου και του υμένα. Ο παγωμένος ώμος μπορεί μερικές φορές να αναπτυχθεί εάν είχατε έναν τραυματισμό στον ώμο, όπως ένα κάταγμα, ή αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον ώμο σας. Μερικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του συνδρόμου, όπως είναι οι εξής: διαβήτης, υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός,η Νόσος του Parkinson και η καρδιαγγειακή νόσος. Ο παγωμένος ώμος εκτιμάται ότι θα επηρεάσει δύο σε 10 άτομα με διαβήτη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Διάγνωση

Η διάγνωση μπαίνει με το λεπτομερές ιστορικό και τη φυσική εξέταση. Η Μαγνητική Τομογραφία και το υπερηχογράφημα μπορούν να βοηθήσουν στην απεικόνιση του θυλάκου. Είναι βασικό πριν αρχίσουμε θεραπεία για παγωμένο ώμο να έχουμε αποκλείσει άλλες αιτίες της δυσκαμψίας στον ώμο, όπως ρήξεις του τενοντίου πετάλου ή την οστεοαρθρίτιδα.

Θεραπεία

Ο παγωμένος ώμος συνήθως αυτοιάται. Χωρίς όμως τη παρακολούθηση από τον κλινικό ιατρό, μπορεί να έχει επιφέρει στον άρρωστο μόνιμη δυσκαμψία του ώμου. Ειδικότερα, η θεραπεία για τον παγωμένο ώμο εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Αν χρειάζεστε ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη ή τα μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Κατά τη διάρκεια του έντονου πόνου, είναι δυνατόν να βρίσκετε ανακούφιση με την ακινητοποίηση του μέλους. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να συνεχίσετε να κινείτε τον ώμο σας τακτικά κατά τη διάρκεια της νόσου και κάθε ημέρα, γιατί έτσι δεν θα επέλθει η μόνιμη σύγκαμψη του ώμου.

Φυσιοθεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν φυσιοθεραπευτή , ο οποίος θα σας δείξει κατάλληλες ασκήσεις για να σας βοηθήσει να τονώσετε και να διατείνετε τους μύες τoυ ώμου σας και να βελτιώσει τη δύναμη και την κίνηση. Η έγχυση κορτιζόνης τοπικά μπορεί να βοηθήσει επίσης.

Χειρουργική Θεραπεία

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, εάν τα άλλα είδη θεραπείας δεν αποδώσουν. Οι ακόλουθες είναι οι πιο κοινές χειρουργικές μέθοδοι.

Κινητοποίηση του ώμου

Ο χειρουργός σας κινητοποιεί τον ώμο σας, ενώ είστε υπό γενική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αρθροσκόπηση ώμου

Ένας αναίμακτος τύπος της χειρουργικής επέμβασης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβλέπουμε στο εσωτερικό της άρθρωσης και ταυτόχρονα να διατέμνονται οι συμφύσεις. Αυτό γίνεται συνήθως με περιοχική αναισθησία. Αυτό αποκλείει τελείως τον πόνο από την περιοχή του ώμου σας και θα μείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ωστόσο, μερικές φορές γίνεται υπό γενική αναισθησία, επειδή μπορεί να είναι δυσάρεστη για μερικούς ανθρώπους, να παραμείνουν σε μία θέση, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Arthoskopisi-omou arthoskopisi omou 2
Αρθροσκοπικός πύργος

Μερικές φορές και οι δύο αυτές διαδικασίες( κινητοποίηση+αρθροσκόπηση) γίνονται ταυτόχρονα με πολύ καλά αποτελέσματα. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να υποβληθείτε σε φυσιοθεραπεία για να διατηρηθεί η κίνηση στον ώμο σας. Μπορεί να διαρκέσει από έξι εβδομάδες έως τρεις μήνες για να ανακάμψει η κίνηση στον ώμο.

Συχνές Ερωτήσεις

Η επέμβαση γίνεται χωρίς νοσηλεία , ως εξωτερικός ασθενής

Αμεση κινητοποίηση, άμεση αναλγησία

Συμμόρφωση με το μετεγχειρητικό πρόγραμμα

Οχι, ο πόνος είναι ελάχιστος.

Από την στιγμή που έχουν αναπτυχθεί <συμφύσεις>, που <κρατούν> τον ώμο σας δύσκαμπτο και τα συντηρητικά μέτρα δεν έχουν αποδώσει, η χειρουργική θεραπεία έχει απόλυτη ένδειξη.

ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΩΜΟΥ/ΓΟΝΑΤΟΣ
Κεντρο Αρθροσκοπησης & Χειρουργικης
SPORTSURGERY

Εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων ώμου / γόνατος και επεμβάσεων προσθετικής ανακατασκευής / αρθροπλαστικής.

FOLLOW US