Share This:

Πλατυποδία

Τί είναι η πλατυποδία; 

H πλατυποδία είναι μία κοινή παραμορφωτική νόσος και στα παιδιά και στους ενήλικες. Όταν αυτή η παραμόρφωση εμφανίζεται σε παιδιά, αυτό αναφέρεται ως παιδική πλατυποδία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες μορφές πλατυποδίας στα παιδιά, όλες μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη μερική ή ολική κατάρρευση της ποδικής καμάρας.

Η πλατυποδία μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμπτωματική ή ασυμπτωματική. Στη συμπτωματική πλατυποδία, παρουσιάζονται συμπτώματα όπως πόνος και περιορισμός της δραστηριότητας.

Τα συμπτώματα

Η πλατυποδία μπορεί να είναι εμφανής κατά τη γέννηση ή μπορεί να γίνει εμφανής χρόνια αργότερα.

Τα περισσότερα παιδιά με πλατυποδία δεν έχουν συμπτώματα, αλλά αρκετά από αυτά έχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: paidia
Τα περισσότερα παιδιά με πλατυποδία δεν έχουν συμπτώματα, αλλά αρκετά από αυτά έχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Πόνο στο πόδι που μπορεί να αντανακλά και στην έσω επιφάνεια της γάμπας, Παθητική κλίση της πτέρνας προς τα έξω (ονομάζεται βλαισή πτέρνα)

Παρατηρήστε την απόκλιση της πτέρνας προς τα έξω στο ΑΡ πόδι (επικέντρωση) apoklisi
Παρατηρήστε την απόκλιση της πτέρνας προς τα έξω στο ΑΡ πόδι (επικέντρωση)

Δυσκολία με τα παπούτσια

Μειωμένη λειτουργικότητα όταν συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες. Εθελούσια αποχή από τις σωματικές δραστηριότητες για να μην καταδεικνύεται το πρόβλημα

Διάγνωση

Στη διάγνωση για τη πλατυποδία, ο χειρουργός εξετάζει το πόδι και τον αστράγαλο, τη κινητικότητά τους σε σχέση με το υγιές.Επίσης εξετάζει και παρατηρεί πώς φαίνεται όταν το παιδί στέκεται και κάθεται, πως περπατά και αξιολογεί το εύρος της κίνησης του ποδιού.

Επειδή η πλατυποδία μερικές φορές έχει να κάνει με προβλήματα που δεν σχετίζονται με το πόδι, ο χειρουργός μπορεί επίσης να εξετάσει το γόνατο και το ισχίο.

Οι ακτίνες Χ λαμβάνονται συχνά για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της παραμόρφωσης.

Μη χειρουργική θεραπεία

Εάν ένα παιδί δεν έχει συμπτώματα, η θεραπεία συχνά είναι υποστηρικτική. (ορθωτικά και υποδήματα) Επίσης, θα πρέπει να γίνεται τακτική παρακολούθηση και να επανεκτιμάται περιοδικά από τον γιατρό.
Όταν το παιδί έχει συμπτώματα, η θεραπεία είναι απαραίτητη. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να επιλέξει κάποιες από τις ακόλουθες μη χειρουργικές προσεγγίσεις:

Τροποποιήσεις δραστηριότητας
Το παιδί πρέπει να μειώσει προσωρινά τις δραστηριότητες που προκαλούν το πόνο, καθώς και να αποφεύγεται η παρατεταμένη ορθοστασία ή το περπάτημα.

Ορθωτικά
Μπορεί να χρησιμοποιηθούν προσαρμοσμένες ορθωτικές επενδύσεις που ταιριάζουν στο εσωτερικό του παπουτσιού για να στηρίξουν τη δομή του ποδιού και να βελτιώσουν τη λειτουργία του.

Φυσικοθεραπεία
Διατατικές ασκήσεις, που εποπτεύονται από φυσιοθεραπευτή, προσφέρουν ανακούφιση.

Φάρμακα
Μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, αλλά δεν είναι θεραπεία επιλογής
Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας στο πόδι. Η χειρουργική επέμβαση ή ο συνδυασμός αυτών, που έχουν επιλεγεί για το παιδί σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο της πλατυποδίας και το βαθμό της παραμόρφωσης.

ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΩΜΟΥ/ΓΟΝΑΤΟΣ
Κεντρο Αρθροσκοπησης & Χειρουργικης
SPORTSURGERY

Εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων ώμου / γόνατος και επεμβάσεων προσθετικής ανακατασκευής / αρθροπλαστικής.

FOLLOW US