Οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Από την αρθροσκόπηση του γόνατος έως την αρθροπλαστική.

  • από
gonatos gonatos 1

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, είναι μία συχνή παθολογική κατάσταση πλέον, που συνάδει με την αύξηση του μέσου όρου ζωής. Μπορούμε να την ταξινομήσουμε σε αυτήν που οφείλεται σε ανοσολογικούς παράγοντες, όπως πχ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα και σε αυτήν που οφείλεται καθαρά σε προοδευτική εκφύλιση του χόνδρου. Η τελευταία που είναι και η πιο συχνή, μπορεί να είναι απότοκος ενός τραυματισμού, ή να σχετίζεται με την επαγγελματική ενασχόληση του ατόμου, ή να έχει σχέση καθαρά και μόνο με την γήρανση του χόνδρου. Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε και τους ασθενείς εκείνους που εμφανίζουν αρθρίτιδα στη μέση ηλικία εντελώς ιδιοσυστασιακά.

Από τη στιγμή που θα καθοριστεί η αιτία και έχουν ήδη αποκλειστεί οι συντηρητικές θεραπείες με την φυσικοθεραπεία, τις ενδοαρθρικές εγχύσεις κολλαγόνου, το PRP ή τα βλαστοκύτταρα, αρχίζει το φάσμα των χειρουργικών επιλογών.

Πρώτη επιλογή είναι η αρθροσκόπηση του γόνατος. Πέρα από την εκτίμηση μέσω του MRI, η αρθροσκόπηση του γόνατος, μας δίνει μία ιδανική εικόνα για τη κατάσταση των χόνδρων στη τροχιλία , στις κνημιαίες γλήνες και στην επιγονατίδα. Πολλές φορές έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι το MRI είναι το τελευταίο όριο στη διάγνωσή μας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου, η άμεση όραση με την αρθροσκόπηση του γόνατος, παρέχει επιπλέον στοιχεία. Εδώ, μία minimum αρθροσκόπηση του γόνατος, ακόμη και στο ιατρείο , με τοπική νάρκωση , μπορεί να μας δώσει μία πλήρη εικόνα. (Τέτοιο αρθροσκόπιο είναι το INNERVIEW της ARTHROTEK)

Από τη στιγμή λοιπόν, που υπάρχει η δυνατότητα  παρέμβασης σε αρθριτικά γόνατα, όπου η βλάβη του χόνδρου είναι σταδίου Ι και ΙΙ κατά Outerbridge, η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι η τεχνική εκείνη, μέσω της οποίας μπορούμε να διενεργήσουμε ένα debridement στην άρθρωση, αφαιρώντας οστεόφυτα, ελεύθερα σωμάτια, ή διενεργώντας χονδροπλαστική. Επίσης σε μονοδιαμερισματικές αρθρίτιδες , δηλαδή αυτές που αφορούν μόνο το έσω ή το έξω τμήμα του γόνατος και όχι και τα 2 μαζί, μπορεί η αρθροσκόπηση του γόνατος να μας δώσει τη δυνατότητα να εμφυτεύσουμε αναίμακτα μόσχευμα  NUsurface® Το εμφύτευμα αυτό  αποτελείται από πολυκαρβονική ουρεθάνη (polycarbonate-urethane). Είναι ένα υλικό πολύ ισχυρό και αρκετά ελαστικό ώστε να μιμείται τη δράση του απωλεσθέντος μηνίσκου . Με τη βοήθεια της αρθροσκόπησης του γόνατος και μία τομή 3 εκ. μπορούμε να τοποθετήσουμε το εμφύτευμα στη θέση του μηνίσκου , χωρίς καν να το συρράψουμε. Το υλικό αυτό θα προσαρμοστεί άριστα στις νέες δυναμικές φορτίων τοπικά. Έτσι επανέρχεται η σωστή εμβιομηχανική τοπικά, προστατεύονται οι χόνδροι απο την περαιτέρω εκφύλιση, ενώ μπορεί με μία νέα αρθροσκόπηση στο γόνατο να αφαιρεθεί εύκολα, αν συντρέχουν λόγοι.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος λοιπόν, υπό αυτές τις δεδομένες συνθήκες μπορεί να <καθυστερήσει> μία ολική αρθροπλαστική γόνατος για αρκετό χρονικό διάστημα. Φαίνεται λοιπόν, η θέση της αρθροσκόπησης του γόνατος χρονικά αλλά και περιπτωσιακά.

Το επόμενο στάδιο αντιμετώπισης, είναι η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος και η ολική αρθροπλάστική γόνατος. Η επιλογή της μίας ή της άλλης , ξεφεύγει από τα όρια ενημέρωσης αυτού του άρθρου, όπως επίσης και η η ανάλυση τεχνικών όπως η ρομποτική και η MIS.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *